25 lutego 2021 Moda na okulary
Najważniejsze wskazówki żywieniowe dla zdrowia oczu

Czy wiesz, że codzienne dodawanie pewnych składników odżywczych do swojej diety, czy to poprzez żywność czy suplementy, może pomóc uratować Twój wzrok? Według specjalisty w dziedzinie okulistyki, dodając do swojej diety silne przeciwutleniacze, możesz znacznie poprawić zdrowie swoich oczu.

Po artykule na temat zdrowia Digital Journal o poradach alergii dla bolących oczu, California Optometric Association (COA) dostarczyła kilka wskazówek dotyczących odżywiania i zdrowia oczu dla czytelników Digital Journal. Porada jest na czasie, ponieważ kwiecień jest Miesiąc Zdrowia Kobiet Eye Health & Safety. W tym roku są dwa tematy: "Eye Safety at Work" i "Healthy Vision: Make It Last a Lifetime".

Naukowcy powiązali przyjazne dla oczu składniki odżywcze, takie jak luteina, witamina C i cynk, z obniżeniem ryzyka wystąpienia niektórych chorób oczu, w tym zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy. Pojawiające się w ciągu ostatnich 20 lat badania powiązały dietę i odżywianie z obniżonym ryzykiem wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD). Według COA, najważniejsze składniki odżywcze, które należy dodać do swojej diety dla zdrowia oczu to:

Luteina i Zeaksantyna : Są ważnymi składnikami odżywczymi znajdującymi się w zielonych warzywach liściastych, jak również w innych pokarmach, takich jak jajka. Wiele badań wykazało, że luteina i zeaksantyna zmniejszają ryzyko przewlekłych chorób oczu, w tym związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy. Witamina C: jest przeciwutleniaczem występującym w owocach i warzywach. Dowody naukowe sugerują, że witamina C obniża ryzyko rozwoju zaćmy, a przyjmowana w połączeniu z innymi niezbędnymi składnikami odżywczymi może spowolnić postęp zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem i utratę ostrości widzenia. Witamina E: w swojej najbardziej biologicznie aktywnej formie jest silnym przeciwutleniaczem występującym w orzechach, wzbogaconych płatkach śniadaniowych i słodkich ziemniakach. Uważa się, że chroni ona komórki oczu przed uszkodzeniami spowodowanymi przez niestabilne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami, które niszczą zdrową tkankę. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe: Tłuszcze są niezbędnym składnikiem ludzkiej diety. Utrzymują integralność układu nerwowego, napędzają komórki i wzmacniają układ odpornościowy. Dwa kwasy tłuszczowe omega-3 okazały się być ważne dla prawidłowego rozwoju wzroku i funkcji siatkówki. Cynk jest niezbędnym minerałem śladowym lub "cząsteczką pomocniczą". Odgrywa istotną rolę w przenoszeniu witaminy A z wątroby do siatkówki w celu wytworzenia melaniny, pigmentu ochronnego w oczach. Cynk jest wysoce skoncentrowany w oku, głównie w siatkówce i naczyniówce, naczyniowej warstwie tkanki leżącej pod siatkówką. Te wskazówki mogą być łatwo włączone do większości diet i powinny pomóc w zachowaniu zdrowia oczu i dobrego widzenia. Przeczytaj oryginalny artykuł tutaj.

Zobacz również
Moda na okulary

1. Nie mogę nosić soczewek kontaktowych. Tak, możesz! Dzięki postępowi w technologii soczewek kontaktowych w ostatnich latach, prawie każdy może nosić soczewki kontaktowe. Na przykład...

Dalekowzroczność, zwana również przez okulistów "nadwzrocznością", to wspólny termin opisujący wzrok, który jest zamazany na obiektach znajdujących się w pobliżu, ale wyraźny, gdy...

Ponieważ są większe niż konwencjonalne soczewki GP, soczewki twarde są bardziej stabilne na oku. Zapewniają one również początkowy komfort podobny do soczewek miękkich. Jeśli chcesz...