Czy wiesz, że codzienne dodawanie pewnych składników odżywczych do swojej diety, czy to poprzez żywność czy suplementy, może pomóc uratować Twój wzrok? Według specjalisty w dziedzinie okulistyki, dodając do swojej diety silne przeciwutleniacze, możesz znacznie poprawić zdrowie swoich oczu.
Po artykule na temat zdrowia Digital Journal o poradach alergii dla bolących oczu, California Optometric Association (COA) dostarczyła kilka wskazówek dotyczących odżywiania i zdrowia oczu dla czytelników Digital Journal. Porada jest na czasie, ponieważ kwiecień jest Miesiąc Zdrowia Kobiet Eye Health & Safety. W tym roku są dwa tematy: "Eye Safety at Work" i "Healthy Vision: Make It Last a Lifetime".
Naukowcy powiązali przyjazne dla oczu składniki odżywcze, takie jak luteina, witamina C i cynk, z obniżeniem ryzyka wystąpienia niektórych chorób oczu, w tym zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy. Pojawiające się w ciągu ostatnich 20 lat badania powiązały dietę i odżywianie z obniżonym ryzykiem wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD). Według COA, najważniejsze składniki odżywcze, które należy dodać do swojej diety dla zdrowia oczu to:
Luteina i Zeaksantyna : Są ważnymi składnikami odżywczymi znajdującymi się w zielonych warzywach liściastych, jak również w innych pokarmach, takich jak jajka. Wiele badań wykazało, że luteina i zeaksantyna zmniejszają ryzyko przewlekłych chorób oczu, w tym związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy. Witamina C: jest przeciwutleniaczem występującym w owocach i warzywach. Dowody naukowe sugerują, że witamina C obniża ryzyko rozwoju zaćmy, a przyjmowana w połączeniu z innymi niezbędnymi składnikami odżywczymi może spowolnić postęp zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem i utratę ostrości widzenia. Witamina E: w swojej najbardziej biologicznie aktywnej formie jest silnym przeciwutleniaczem występującym w orzechach, wzbogaconych płatkach śniadaniowych i słodkich ziemniakach. Uważa się, że chroni ona komórki oczu przed uszkodzeniami spowodowanymi przez niestabilne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami, które niszczą zdrową tkankę. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe: Tłuszcze są niezbędnym składnikiem ludzkiej diety. Utrzymują integralność układu nerwowego, napędzają komórki i wzmacniają układ odpornościowy. Dwa kwasy tłuszczowe omega-3 okazały się być ważne dla prawidłowego rozwoju wzroku i funkcji siatkówki. Cynk jest niezbędnym minerałem śladowym lub "cząsteczką pomocniczą". Odgrywa istotną rolę w przenoszeniu witaminy A z wątroby do siatkówki w celu wytworzenia melaniny, pigmentu ochronnego w oczach. Cynk jest wysoce skoncentrowany w oku, głównie w siatkówce i naczyniówce, naczyniowej warstwie tkanki leżącej pod siatkówką. Te wskazówki mogą być łatwo włączone do większości diet i powinny pomóc w zachowaniu zdrowia oczu i dobrego widzenia. Przeczytaj oryginalny artykuł tutaj.